2015年4月23日星期四

溫和的泡沫@Avène溫和潔面泡沫

我一向都用潔面泡沫洗面,因為潔淨能力比一般洗面奶或洗面乳強,能夠更容易清潔深層毛孔和死角。而我呢d懶人就緊係最鍾意用按壓式既潔面泡沫啦,唔使自己起泡,而且所產生既泡沫比自己起既泡沫更加細緻。越細緻既泡沫,越能夠清潔更深入既毛孔。不過唔同既瓶身設計和成分,所產生既泡沫都會有所不同。今次我被抽中試用 Avène溫和潔面泡沫,Avène產品一向帶比人"溫和,抗敏"信息,適合所有膚質使用,咁溫和,抗敏既泡沫又有點既功效呢?

Avène Gentle Cleansing Foam 溫和潔面泡沫 ($260/150ml)


成分:Avène抗敏活泉水、極致呵護清潔因子
(不含皂基、香料、色素及Paraben類防腐劑)
極致親膚低敏配方,減輕肌膚負擔,敏感肌都適用。


功效:能夠卸除面及眼部淡妝,不堵塞毛孔。含豐富抗敏活泉水,紓緩肌膚及抗刺激。保護肌膚表面水脂膜,加強防禦能力及提高肌膚耐受性。令肌膚澈底清潔乾淨,清爽而不繃緊。


溫和潔面泡沫為按壓式,另付有瓶蓋保持衛生。瓶樽設計就好似佢成份簡單一樣,只有普通設計,以白色為主,但一望就知係Avène產品。


一泵的泡沫份量不多,但足夠清潔整個面部。泡沫細緻柔滑,不過唔挺身,手一轉泡沫就會掉落。


取適量泡沫以指尖輕輕於面部打圈按摩,再以清水洗淨,早晚使用。 因為說是能夠卸除面及眼部淡妝,而我只塗了防曬,所以就只用了Avène。


可能因為加入左Avène活泉水關係,洗完面後不會感到好乾及繃緊,反而感到水潤,而且水份和油份數值都得到改善。之後,我用了濕棉花抹面,一點黑,黃都没有,証明卸妝度強。


產品整體滿意度:很好
潔淨度5星清爽度5星抗敏度4星
卸妝度4星紓緩度4星

*產品由iTrial @ Avène提供

免責聲明:本文章所發表的全部內容均屬個人意見及感受,並不代表該品牌之言論及立場。
如需協助或希望獲得更多有關產品資訊請直接聯絡該品牌查詢或尋求相關專業意見。

題外話:Facebook專頁 - Yw_kwan 正在GIVEAWAY ,請多多支持!


歡迎聯絡試用或出席活動事宜!
Email: michelle02532@gmail.com

MORE ME: 

激活肌底防禦@Shiseido全新升級版 ULTIMUNE Power Infusing Concentrate

仲記得上年參與了 SHISEIDO ULTIMUNE Power Infusing Concentrate 試用活動,進行為期7星期前後對比既皮膚免疫力測試~ 結果令人相當滿意,無論面部定眼部既水份量及彈性都有大幅度的上升。而且仲提升後續所使用嘅護膚品嘅能力值,令皮膚更吸收! ...